banner

Bescherm u tegen de nieuwste hacks: Meltdown en Spectre

Hackers zitten niet graag stil. Telkens vinden ze iets nieuws. Nu is dat een flinke processorlek. Deze ICT-creatievelingen ontdekten een ontwerpfout in een chipset die al ruim 20 jaar bestaat. Knap gevonden, maar geen reden tot paniek. Wij leggen u piekfijn uit wat deze hack voor u betekent én hoe u zich er tegen beschermt. Zo bent u de hackers, wederom, te slim af.

Dit is er aan de hand

De ontwerpfout zit (helaas) in de chips die in bijna alle computers, smartphones en servers zitten. Met de twee lekken, die we Meltdown en Spectre noemen, kunnen hackers data stelen die de computer op dat moment verwerkt. Bijvoorbeeld wachtwoorden, documenten en foto’s. En het laatste wat u wilt is dat uw waardevolle gegevens op straat komen te liggen.

Dit zijn de twee lekken

Het gaat hier om twee lekken: ‘Meltdown’ en ‘Spectre’. Meltdown treft computers en laptops met een Intel-chip. Door de ontwerpfout in deze computerchip kan een hacker bij het extra beveiligde deel van het computergeheugen. Daar kan hij bijvoorbeeld wachtwoorden uitlezen. Spectre treft niet alleen chips van Intel, maar ook chips van concurrent ARM. Daaronder vallen ook iPhones en Android-telefoons. Het Spectre-lek maakt het voor hackers mogelijk om toegang te krijgen tot het geheugen van andere programma’s, eveneens door een ontwerpfout. Het lek is lastiger te verhelpen, maar ook lastiger te misbruiken.

Dit kunt u doen

Gelukkig kunt u zelf, of met een beetje hulp van ons, de impact inperken. Het belangrijkste advies is: updaten. Meltdown is heel goed af te vangen met een software-update en Spectre met een ingebouwde extra beveiliging. Intel helpt ook een handje mee. Het bedrijf gaat de strijd inmiddels vol aan met onder andere updates in de microcode van de CPU’s en het uitbrengen van patches voor de besturingssystemen.

Wilt u weten hoe u zich goed beveiligt tegen deze en andere hacks? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

NIEUWS