banner

Blog deel 1: Overstappen naar de cloud – Waar moet ik rekening mee houden?

Ook in 2016 zal het een “hot” item zijn bij ondernemers: Stap ik wel of niet over op de cloud? Ook T-ICT heeft de cloud omarmt en biedt deze in verschillende vormen aan. In dit eerste blog in een reeks van vijf geven wij u drie aandachtspunten waar u echt op moet letten als u naar de cloud wilt overstappen.

Kies het type datacenter wat bij u past

Waarschijnlijk slaat u uw bedrijfsgegevens nu nog op, op een server bij u op locatie. Wanneer u de overstap maakt naar de cloud zal u afscheid nemen van uw server op locatie. In plaats daarvan gaat u uw bedrijfsinformatie opslaan binnen een datacenter. Deze datacenters zijn er in verschillende vormen en maten. T-ICT biedt zijn klanten twee verschillende mogelijkheden. Mogelijkheid één is om gebruik te maken van de datacenter resources van T-ICT. Binnen deze mogelijkheid kan de klant kiezen om zelf hardware aan te schaffen, en zo niet afhankelijk te zijn van derden, of te kiezen voor een gedeelde omgeving. De tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van het datacenter van Microsoft. Dit gebeurt vooral wanneer u wilt kiezen voor bijvoorbeeld Office 365.

Veilig werken in de cloud

Bij veel ondernemers leeft de veronderstelling dat werken in de cloud minder veilig is dan lokaal werken. Dit is zeker niet het geval. Vaak is in de cloud werken zelfs veiliger. In een blog later dit jaar zullen we alle facetten hiervan behandelen. Het is in ieder geval belangrijk dat de veiligheidscertificaten en het toegangsbeleid van zowel uw datacenter als uw ICT dienstverlener gebruik maken van minimaal ISO 27001. Bij T-ICT is dit beide het geval.

Internetsnelheid

Om efficiënt en effectief te werken in de cloud heeft u een stabiele internetverbinding nodig. Wanneer u namelijk werkt in de cloud zal er veel data heen en weer worden gestuurd. Daarnaast maken ook steeds meer bedrijven gebruik van VoIP telefonie (lees hier meer over VoIP telefonie). Ook dit heeft invloed op de performance van uw ICT omgeving. Wij adviseren onze klanten om gebruik te maken van glasvezel. Het kan echter zijn dat uw in een zogenaamd buitengebied zit. Dit kan de aanleg van een dergelijke internetverbinding erg duur maken. Check daarom eerst of het mogelijk is om snel glasvezel aan te sluiten voordat u de overstap maakt naar de cloud.

Bent u nu al benieuwd of u er klaar voor bent om over te stappen naar de cloud? Of loopt u tegen andere cloud uitdagingen aan? Neem vrijblijvend contact op.

NIEUWS