banner

Blog deel 3: Overstappen naar de cloud – Waar moet ik rekening mee houden?

Veel bedrijven maken de afweging of ze willen werken in de cloud. Deze reeks blogs gaat over waar je als ondernemer allemaal rekening mee moet houden. In het eerste blog (lees hier) hebben we het gehad over het belang van een goede internetverbinding, veiligheid en type datacenter. Het tweede blog ging over mobiel werken, verlies van data en de locatie van de data (lees hier het tweede blog). In deel drie van deze reeks bespreken we de kwetsbaarheid van bedrijfsprocessen, de exit strategie en de betrouwbaarheid van de cloudprovider.

Kwetsbaarheid van bedrijfsprocessen

Wanneer u gebruik maakt van clouddiensten ben u kwetsbaar. Als de clouddiensten namelijk niet meer beschikbaar zijn kunnen er één of meerdere bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Het is daarom van belang om per bedrijfsproces te kijken hoe kritiek het is als deze komt stil te liggen. Wanneer dit in kaart is gebracht kunt u vervolgens maatregelen nemen zoals dubbele hardware en twee volledig gescheiden internetverbindingen.

Exit strategie

Het klinkt misschien gek, maar denk bij het afsluiten van een contract al na hoe er weer afscheid genomen kan worden. Als ondernemer wil je hier liever niet aan denken en daarom wordt er weinig tot geen aandacht aan gegeven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer uw cloud provider failliet gaat of u zelf geen gebruik wilt maken van zijn diensten. Wat gebeurt er met uw data? Is deze gemakkelijk terug te krijgen? Voordat u dus een contract afsluit is het belangrijk om hierover alvast na te denken.

Betrouwbaarheid van uw cloud provider

Onderzoek de financiële positie van uw cloudleverancier voordat u helemaal of gedeeltelijk kiest voor de cloud. U wilt namelijk een lange termijnrelatie aangaan en niet voor verassingen komen te staan. De financiële positie van uw cloudleverancier heeft veel te maken met de continutiet van de clouddiensten en daarmee uw bedrijfsprocessen.

Volgende maand bespreken we weer drie tips waar u als ondernemer rekening mee moet houden tijdens de overstap naar de cloud.

Wilt u ook eens sparren over de mogelijkheden van de Cloud, dan kan dat natuurlijk. Neem vrijblijvend contact op.

NIEUWS