banner

Cybersecurity: de 4 belangrijkste trends in 2020

Met de opkomst van onder andere Industrie 4.0, Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) zijn er voor bedrijven op diverse vlakken nieuwe mogelijkheden ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de komst van robots in de maakindustrie of slimme chatbots om de customer experience te verbeteren. Al deze kansen brengen echter ook risico’s met zich mee, met name op het gebied van security. In deze blog zetten wij de belangrijkste trends en risico’s op een rij.

1. Toename security-oplossingen uit de cloud

Steeds meer particulieren en bedrijven maken intensief gebruik van de cloud. Van opslagdiensten als Dropbox tot complexe CRM-systemen, gevoelige data wordt al lang niet meer alleen binnen de eigen kantoormuren opgeslagen. Met een toenemend gebruik van cloud-applicaties, stijgt ook het gebruik van cloud-based security-oplossingen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Denk aan kostenbesparing door eenvoudig op- en afschalen, sneller voldoen aan compliancy-regels en altijd toegang tot actuele dreigingsinformatie. Echter, omdat bedrijven steeds meer workloads naar de cloud verplaatsen, is het in grotere mate van belang om de cloud als één geheel te beveiligen. Om een eenduidig securitybeleid te hanteren, is het belangrijk dat u een totaaloverzicht heeft van alle cloud-applicaties die uw organisatie gebruikt.

2. Beveiliging zonder wachtwoord groeit

Beveiliging door middel van wachtwoorden is één van de grootste doelwitten voor cybercriminelen. Daarom is men al jaren op zoek naar een veilige vervanger van wachtwoorden binnen het securitybeleid. In 2020 verwachten wij dat er steeds meer wordt getest met andere beveiligingsmethodes. Denk aan biometrische beveiliging, authentication tokens of beveiliging gebaseerd op kennis. Een onderzoek van Gartner voorspelt dat in 2022 90% van de MKB-bedrijven gebruikmaakt van een alternatieve beveiliging.

3. AI maakt cybercriminaliteit geavanceerder

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds tastbaarder en wordt al vaker gebruikt dan de meeste mensen weten: van eenvoudige toepassingen tot complexe algoritmes. Ook cybercriminelen profiteren ervan, waardoor aanvallen steeds verfijnder en complexer worden. Zo beschikken cybercriminelen met grotere regelmaat over AI-toepassingen die zwakke plekken in de beveiliging achterhalen. Het is voor bedrijven dan ook van belang dat iedere ongebruikelijke handeling binnen het netwerk direct inzichtelijk is. Alleen dan bent u als organisatie in staat om actief te reageren en problemen voor de bedrijfsvoering te voorkomen.

4. Het 5G-netwerk en Internet of Things openen de deur voor cybercriminaliteit

De introductie van het 5G-netwerk betekent een stroomversnelling in de doorbraak van het Internet of Things (IoT). IoT betekent dat vrijwel ieder object verbonden is met het internet. IoT is daarmee ook een belangrijke component binnen Industrie 4.0, waarbij het doel is om door vergaande digitalisering het volledige productieproces van bedrijven op afstand te kunnen beheren en onderhouden. Door middel van sensoren wordt iedere individuele machine binnen het productieproces verbonden met het netwerk. Dit stelt bedrijven in staat sneller en efficiënter te werken, maar het heeft ook een keerzijde. Hoe meer objecten zijn verbonden met het internet, hoe meer mogelijkheden er zijn voor cybercriminelen om binnen te dringen in het netwerk. Om uw netwerk optimaal te beveiligen, is het daarom essentieel dat iedere schakel in het netwerk inzichtelijk is.

Inzicht is de sleutel

Met alle hedendaagse technologieën ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor cybercriminelen om netwerken binnen te dringen. De sleutel voor een veilige bedrijfsvoering is dan ook inzicht. Zorg voor een compleet beeld van de activiteiten op het netwerk, zodat afwijkend gedrag snel herkend wordt en u proactief kunt reageren.

Bij T-ICT volgen wij de ontwikkelingen op de voet en helpen wij bedrijven met de beveiliging van hun netwerk. Heeft u hulp nodig met uw cybersecuritybeleid? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

NIEUWS