banner

De gevaren van cybercrime in 2017

Techniek wordt steeds geavanceerder. En daarmee ontwikkelen de verschillende vormen van cyberaanvallen ook verder. In dit blog behandelen we een aantal populaire methoden die cybercriminelen in 2017 gebruiken en wat u hier tegen kunt doen!

Ransomware

Ransomware is een software die onbewust geïnstalleerd wordt door het slachtoffer. Deze software versleutelt vervolgens zoveel mogelijk documenten waarna het slachtoffer vaak geld moet betalen of gegevens moet geven om deze documenten terug te krijgen.

Als u ransomware binnen heeft en bijvoorbeeld een aanpassing wilt doen in een offertevoorstel, krijgt u een melding op het scherm waarmee aangegeven wordt dat het document op het bedrijfssysteem is versleuteld. Dan kan het digitale netwerk al snel niet meer gebruikt worden. In de meeste gevallen krijgt u weer toegang tot uw documenten nadat er betaald is. Toch is het zeer waarschijnlijk dat de ransomware opnieuw terugkeert! Cybercriminelen zijn namelijk genadeloos.

Spyware

Spyware is een zeer schadelijke vorm van software, die ook een beetje op ransomware lijkt. Het grote verschil is het feit dat ransomware zichzelf openbaart en vervolgens losgeld eist om documenten terug te geven, waarbij spyware zich als een echte spion op de achtergrond verborgen houdt. Zo kan er zonder dat u het weet gegevens van uw bedrijfssysteem naar de cybercrimineel gestuurd. Denk aan persoonsgegevens, wachtwoorden en bedrijfsgevoelige documenten. Als u eenmaal spyware in uw ICT-systeem heeft, is de kans groot dat deze vertrouwelijke informatie misbruikt zal worden en er veel schade zal worden aangericht.

Phishing

Phishing is de cybercrimevorm van ‘vissen’, maar in dit geval naar de inloggegevens van slachtoffers. U ontvangt bijvoorbeeld een niet-aangevraagde e-mail van ‘uw bank’, waarin gevraagd wordt om het wachtwoord te resetten omdat er iemand heeft geprobeerd in te loggen. Als u dan op de link in de e-mail klikt, komt u terecht op een namaak website die vaak precíes op het origineel lijkt. Maar een bank vraagt nooit om persoonlijke gegevens zoals een wachtwoord. Alles wat ingevuld wordt, komt direct bij de cybercrimineel terecht zodat deze gemakkelijk geld van zijn slachtoffer kan stelen. Cybercriminelen kunnen ook op meer uit zijn dan alleen uw geld. E-mailadressen van bijvoorbeeld Gmail of Outlook/Hotmail lopen ook gevaar en u krijgt dan ook zo’n nep e-mail waarin uw inloggegevens bevestigd of veranderd moeten worden. Doe dit niet! Met deze inloggegevens hebben cybercriminelen namelijk toegang tot hele bedrijfsgevoelige informatie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van cybercriminaliteit, maar deze weten wel altijd erg veel schade aan te richten. Denk maar eens na over de gevolgen bij uw bedrijf. Wat nou als uw complete ICT omgeving voor een lange tijd plat ligt en u geen toegang heeft tot uw documenten dankzij een ransomware aanval? Komende weken gaan wij u meer vertellen over cybercriminaliteit en over de manieren waarop u de security voor uw bedrijfssysteem kunt inrichten.

Heeft u ondertussen vragen over cybercriminaliteit of behoefte aan meer informatie? Neem vrijblijvend contact op. 

NIEUWS