banner

In drie stappen veilig op vakantie

Voor vele Nederlanders staat de vakantie weer voor de deur. Na een jaar hard werken kunt u genieten van een zonnig strand, een hike in de bergen of bijvoorbeeld een road trip langs prachtige steden. Met uw smartphone op zak maakt u mooie foto’s en u deelt deze maar al te graag met familie en vrienden op uw social media. Stop!

Het is misschien een open deur, maar wij zien het helaas nog steeds gebeuren. Let daarom goed op: plaats geen berichten op social media over uw vakantie! Met deze informatie kunnen internetcriminelen u namelijk gemakkelijk misleiden via e-mail of SMS. En het laatste wat u wil, is uw zorgeloze vakantiegevoel missen. Daarom geven wij u een drietal tips om veilig op vakantie te gaan en onbezorgd te genieten.

Bewaak uw data

Het gemakkelijkste is om uw telefoon volledig uit te zetten of op zijn minst te resetten. Zo komt u niet in de verleiding en hoeft u niet meer op te letten of een app als Facebook heel veel van uw data verbruikt. Heeft u geen idee hoe dit werkt? Informeer dan van tevoren bij uw provider wat de (extra) kosten van dataverbruik in het buitenland zijn en welke instellingen u in- of juist uit moet schakelen. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. En zoals wij eerder al schreven, schreeuw niet van de daken: “Als jullie mij zoeken, ik ben drie weken in Italië!”. Want dan weten de cybercrimineel én de ‘gewone’ crimineel dit namelijk ook.

Maak uw thuis ook (digitaal) veilig

Informeer wél uw buren dat u met vakantie gaat, dan kunnen zij een oogje in het zeil houden. Naast dat uw ICT veilig is, wilt u natuurlijk ook dat uw huis veilig is. Zijn uw sloten up-to-date, ramen gesloten en eventuele luiken dicht? Maak het de inbreker niet te gemakkelijk. Ga op dezelfde manier met de beveiliging van uw ICT om: zorg dat u de cybercrimineel niet uitnodigt om uw gegevens te hacken. Verander bijvoorbeeld minimaal om de drie maanden passwords, ook die van uw modem. Heeft u geen idee hoe u dit moet aanpakken? Laat het ons weten en binnen vijf minuten hebben wij het voor u geregeld.

Pas op met het gebruik van wifi

Maak niet zomaar verbinding met een wifi-netwerk, hoe verleidelijk het ook is. Vaak is dit het eerste wat uw kinderen doen als ze uit de auto stappen en voor u is het ook fijn om even de WhatsApp berichtjes van het thuisfront te checken. Pas hiermee op: open wifi hotspots maken u erg kwetsbaar. Het is voor anderen namelijk erg makkelijk om toegang te krijgen tot uw smartphone, laptop of tablet. Zeker wanneer deze open en bloot op de tafel liggen en u nog een slok van die heerlijke cappuccino neemt. Met een beetje pech legt de dief een blaadje op uw telefoon en pakken ze uw spullen mét blaadje gewoon mee.

Gaat het om een gratis netwerk, dan loopt u mogelijk een nog groter risico. Voer alstublieft geen persoonlijke gegevens, wachtwoorden of inlogcodes in. U maakt op deze manier al uw informatie inzichtelijk! Kies daarom kritisch een wifi-netwerk uit of nog beter: gebruik uw eigen hotspot en blijf altijd alert. Zo weet u zeker dat u via een veilige verbinding internet en geniet u zorgeloos van uw vakantie.

Hou grip op uw eigen veiligheid en geniet van de vakantie! Heeft u hier nog vragen over? Neem vrijblijvend contact met ons op.

NIEUWS