banner

IT-security: 5 tips die u direct toepast!

Digitale veiligheid is altijd belangrijk! Als onderneming en mens worden we steeds slimmer, maar ook steeds kwetsbaarder. Cybercrime ligt immer op de loer en is daarmee een belangrijk onderwerp. U wilt de continuïteit van uw onderneming waarborgen. Maar hoe doet u dat? Wij geven u vijf tips die ervoor zorgen dat uw IT-security op hoog niveau blijft, zodat u zich kunt focussen op uw core business.

1. Controleer uw wachtwoorden

Het lijkt een open deur, maar neem als eerste het wachtwoordenbeleid onder de loep. Voor alle bedrijfsapplicaties hetzelfde wachtwoord? Nooit vernieuwen? Dat brengt risico’s met zich mee. Maar denk ook na over de vorm van het wachtwoord. Veel mensen denken dat als ze een complex wachtwoord gebruiken, de cybercrimineel geen toegang krijgt tot hun documenten. Niets is minder waar. Hackers gebruiken vaak software die vooral moeite heeft met de lengte van het wachtwoord en niet zozeer de complexiteit. Kies daarom een wachtwoord dat én complex is én vele karakters heeft.

2. Voer altijd de laatste updates uit

Vaak een kleine moeite, maar met groots resultaat. Want het regelmatig updaten van uw systemen, applicaties en programma’s is een essentiële securitymaatregel. De updates zijn er namelijk niet voor niets. Ze worden uitgevoerd omdat er in oudere versies fouten zijn gevonden. Fouten die de cybercrimineel bijvoorbeeld gebruikt om uw ICT-systemen binnen te dringen. Zorg er daarom voor dat u altijd met de laatste versie werkt.

3. Open niet klakkeloos een bijlage

We schreven al eerder een blog over hoe u phishing e-mails herkent. Een manier van de cybercrimineel om toegang te krijgen tot uw persoonsgegevens en systemen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van cryptolockers, kwaadaardige ransomware waarbij al uw bestanden verloren kunnen gaan. Een virus dat via bijlagen in e-mail wordt verspreid, om vervolgens u computerbestanden te versleutelen. Open daarom niet zomaar een bijlage, zonder daar eerst kritisch naar te kijken. Let op de afzender van de mail, maar bekijk ook de link van de bijlage (door daar met uw muis op te gaan staan). Vertrouwt u het niet? Laat dan de bijlage ongeopend!

4. Kies voor Two-Factor Authentication

Om het zekere voor het onzeker te nemen, is Two-Factor Authentication aan te bevelen. U behoudt uw gebruikelijke wachtwoord en gebruikersnaam, maar daar komt nog een tweede – gebruiksvriendelijke – procedure bij: een extra authenticatie via een pushbericht op uw mobiele telefoon. Er wordt dan een (tijdelijke) code verstuurd, waarmee u veilig inlogt.

5. Creëer bewustwording

Bovenstaande tips zijn niet alleen voor u, maar voor iedereen. Want fouten maken is menselijk. Creëer daarom bewustwording en maak uw medewerkers ook bewust van de gevaren van cybercriminaliteit. Zo optimaliseert u de beveiliging van uw onderneming en kan iedereen blijven doen waar hij goed in is, zonder de dupe te worden van een cyberaanval.

Wilt u hier meer over weten? Of hulp bij het opstellen van een securitybeleid voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij denken graag met u mee.

NIEUWS