banner

Wat is de rol van uw medewerkers in uw securitybeleid?

U denkt na over de ICT veiligheid van uw bedrijf, maar neemt u hier ook uw medewerkers in mee? Zij werken vaak dagelijks in uw ICT omgeving en spelen daarom een grote rol in de beveiliging. Zij zijn degenen die onbetrouwbare software downloaden, op links in phishing e-mails klikken of met onbeveiligde netwerken te maken krijgen. Maak daarom duidelijke afspraken over het gebruik van uw ICT. Wij schreven al eerder over het securitybeleid, maar nu kijken we specifiek naar de rol van uw medewerkers hierin en geven u drie tips!

Breng het ICT gebruik van uw medewerkers in kaart

Om tot een goed overzicht te komen, brengt u eerst het ICT gebruik in kaart. Is er bijvoorbeeld sprake van schaduw IT? Dit omvat alle IT binnen uw organisatie die niet officieel is goedgekeurd, bijvoorbeeld USB sticks, communicatie via Skype of privé e-mails. U loopt dan ondanks een veilige ICT omgeving alsnog grote beveiligingsrisico’s. Zorg er daarom voor dat u altijd op de hoogte bent van wat uw medewerkers binnen uw ICT omgeving doen, zodat u precies weet waar eventuele verborgen lekken zich bevinden.

Informeer uw medewerkers

Vertel uw medewerkers hoe zij uw ICT omgeving op de juiste manier kunnen benutten. Dit doet u middels een presentatie, workshop of bijvoorbeeld een whitepaper. Geef uw medewerkers handvatten om daadwerkelijk met uw tools aan de slag te gaan. Hier geldt ook: hoe beter ze het begrijpen, hoe minder ze gebruik maken van schaduw IT en daarmee loopt u weer minder beveiligingsrisico. Investeer hier daarom tijd en energie in.

Maak uw medewerkers bewust

Creëer ook bewustwording over het belang van IT security. Informeer uw medewerkers over de gevolgen van het onveilige gebruik van ICT. De kans is groot dat ze hier zelf nog niet over nagedacht hebben. Ze gebruiken de tools omdat ze deze begrijpen en hebben geen weet van de risico’s. Net als de scholing, geldt dat als ze zichzelf bewust zijn van de risico’s, ze veel bewuster met uw ICT omgeving om gaan.

Meer weten over de gevaren van cybercrime in 2017? Lees dan onze blog. Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

NIEUWS